Toiminta

Kesäpesän 5-paikkainen ammatillinen perhekoti on aloittanut toimintansa alkusyksystä 2008 perhekodiksi rakennetussa uudessa ja tilavassa, yli 300 neliömetrin kiinteistössä. Kesäpesä sijaitsee luonnonkauniilla 3,5 hehtaarin tontilla Siilinjärvellä Kehvon kylätien varrella noin 5 kilometrin päässä Siilinjärvi-Kuopio moottoritien liittymästä. Maaseutuympäristö mahdollistaa turvalliset ja rauhalliset kasvuolosuhteet lapsille ja nuorille. Ympäristö on lasten kannalta monipuolinen, sillä kiinteistö on rakennettu lammen rannalle, jossa on oma uimaranta. Lammella voi soudella ja talvisin omassa pihapiirissä on mahdollista hiihtää ja laskea mäkeä. Perhekodissa on omina lemmikkeinä lapinkoiratyttö Sini ja Sandra-kissa.

Kehvon kylässä on muutaman kilometrin päässä päiväkoti ja alakoulu. Lähin yläaste ja lukio löytyvät Siilinjärveltä, jonne on matkaa noin 15 kilometriä. Ammatillisia oppilaitoksia on sekä Siilinjärvellä että Kuopiossa. Perhekodilta on Kuopioon matkaa noin 20 kilometriä.

Perhekodin vanhempina toimivat aviopari Virpi Vimpari (s.1960) ja Arto Löhönen (s.1962). Pariskunnalla on kokemusta kahden oman lapsen aikuiseksi kasvattamisesta. Lisäksi he ovat yhdessä käyneet sijaisvanhemmille tarkoitetun kurssin ja Pride-valmennuksen. Heillä on aiempi 3 vuoden yhteinen kokemus perhekotivanhempana toimimisesta.

Virpi toimii perhekodin johtajana ja vastaa hoidosta sekä kasvatuksesta. Hän on peruskoulutukseltaan erikoissairaanhoitaja. Työkokemusta hänellä on erityisesti kuntoutuksen alueelta sekä hoito- ja kasvatusyhteisöistä, mm. kahden vuoden kokemus maanhamuuttajanuorten perheryhmäkodissa työskentelystä. Terveys- ja sosiaalialalla hän on työskennellyt yli 20 vuoden ajan. Ammatillista lisäkoulutusta hänellä on mm. kuntoutuksen, ryhmien ohjauksen ja psykoterapiataitojen alueelta.

Perhekoti Kesäpesässä lapsille ja nuorille mahdollistetaan turvallinen arki, tuetaan koulunkäynnissä ja etsitään jokaiselle mahdollisuus toteuttaa itseään esimerkiksi liikunnan, musiikkirrastuksen tai lemmikkieläimen hoidon kautta. Siilinjärvellä on useita ratsastustalleja, joissa voidaan tutustua hevosten hoitoon ja käydä ratsastustunneilla. Kasurilan laskettelukeskuksessa noin 10 kilometrin etäisyydellä harrastetaan talvisin laskettelua ja lumilautailua. Kesäpesä tekee yhteistyötä Maaningalla sijaitsevan perhekoti Nuorten Mummolan kanssa, jossa voi tutustua motocross-harrastukseen.

Kesäpesän omat tilat ovat harrastusten kannalta myös monipuoliset. Päärakennuksessa on erillinen elokuvien katselu- ja musiikin harrastushuone. Piharakennukseen on mahdollista valmistaa nuorten käyttöön oma vapaa-ajan tila, jonne sijoitetaan mm. kuntoiluvälineitä, TV ja Playstation, kiinnostuksen mukaan myös musiikkilaitteita ja pelivälineitä. Piharakennuksessa on lisäksi pieni harjoittelu-asunto, jossa nuorisoikäisen asiakkaan on mahdollista kokeilla yksin asumista ohjatusti ja turvallisesti.

Perhekoti toimii yhteisönä, jossa tuetaan jokaisen yksilöllisyyttä, mutta kannustetaan myös yhteiseen tekemiseen, osallisuuteen, yhteisiin asioihin vaikuttamiseen ja vastuun kantamiseen omista ja ympäristön asioista.

Tuloikä perhekoti Kesäpesään on parhaimmillaan 6-13 vuotta, mutta erityisesti sisarusten kohdalla tai muissa perustelluissa tilanteissa muukin ikävaihe tulee kysymykseen.

Perhekoti Kesäpesässä yhteistyötä lasten ja nuorten omien perheiden ja sukulaisten kanssa pidetään tärkeänä osana kokonaisvaltaista hoitoa ja kasvatusta. Myös yhteistyö erilaisten kuntoutus- ja terapiatahojen kanssa on luonteva osa toimintaa. Perhekodin aikuiset ovat mukana laatimassa lasten ja nuorten hoito- /kuntoutussuunnitelmia yhteistyötahojen kanssa.